Biografie

Ik ben geboren in juli 1943 te Zwolle. Met het tekenonderwijs kwam ik het eerst in contact op de kweekschool te Steenwijkerwold. De momenteel in Doetinchem wonende heer Liesker was mijn eerste inspirator. In Zwolle sloot ik mij aan bij de kunstenaarsgroep in het Oude Hopmanshuis. Met de heer Liebregt, een bekende landschapschilder in Zwolle, trok ik er vaak op uit om te schilderen in Giethoorn en omgeving. Na mijn kweekschool verbleef ik een tijdje op de Alerdinck al waar ik in contact kwam met het expressionistische werk van Stien Eelsingh, die het boerenleven schildert in Staphorst.

In militaire dienst heb ik een tijdje een pottenbakkerij gerund. Na mijn diensttijd vertrok ik naar Den Haag. Ik gaf daar les in het lager onderwijs en volgde in de avonduren les aan de Vrije Academie, vooral in modeltekenen. Nadien volgde ik twee jaar dagonderwijs aan deze academie, o.a. totaaltheater. Ik schilderde in die tijd dromen na, die ik insprak met een bandrecordertje naast mijn bed. Ik kwam in die tijd in aanraking met de experimentele muziek van Dick Raaijmakers en kwam zo op het spoor van Perfomancekunst. Er volgden verschillende uitvoeringen o.a. met Jos van Panhuysen van het Van Abbemuseum. Eén van de uitvoeringen heette: ‘The Global City For Peace And Pleasure’ en één van die uitvoeringen was in het Gemeentemuseum van Den Haag. Verder waren er optredens met het ‘New Electric Chambermusic’. Ik verzorgde ook een eigen groepsactiviteit “Xoelapepel”. Door de performance kwam ik in contact met Supersister, een avant-garde popgroep, waarbij ik de “Sacrale Manifestaties” verzorgde. We richtten een eigen blad op: het tijdschrift ‘Iets’ (tijdschrift voor kunst, kitsch en superkitsch).

Met mijn dertigste jaar ben ik aan de underground subcultuur ontsnapt. Ik ben gaan werken in de psychiatrie vlakbij Haarlem. In het werken met cliënten ben ik bezig geweest met beeldende aspecten van communicatie. In 1986 vertrok ik naar de Achterhoek en kwam te werken bij een RIAGG. Aan het einde van mijn loopbaan ben ik me weer op het creatieve gaan richten. Ik volgde diverse schilderlessen in Bredevoort. Hier ben ik nog steeds mee bezig. Sindsdien heb ik op verschillende plaatsen geëxposeerd en ben ik voorzitter van GGNET-ART, een commissie die binnen GGNET negen exposities per jaar organiseert. Tevens regel ik aankoop van kunst in nieuwe gebouwen van GGNET.

Voor een meer  uitgebreid verhaal over mijn kunst verwijs ik naar een door mij samengesteld boekje welke u hier kunt downloaden: Tonnes-Boekje WEB

 Ton Schoorlemmer

Bereikbaar per email

Geef een antwoord